Kamarunkkari lainavarusteissa

Olen kuullut tämän kymmeniä kertoja: olisi mukavaa retkeillä, mutta ei ole tarvittavia varusteita. Retkeilytarvikkeet tuppaavat myös olemaan niin kalliita, ettei niihin haluta sijoittaa, jos käyttö on satunnaista. Se on ihan järkevää.

Nykyään on kuitenkin mahdollista lainata erittäin laadukkaita retkeilyvälineitä – jopa ilmaiseksi. Kyllä! Esimerkiksi Partioaitta lainaa klubijäsenilleen (jäsenyys on ilmainen) panttia vastaan majoitteita, rinkkoja ja retkikeittimiä. Alle 29-vuotiaat taas voivat pääkaupunkiseudun nuorisotoimen jäsenkortilla (ilmainen) lainata Pauligin huvilan Wempaimistolta kaikkea myrskylyhdyistä ahkioon.

Maksua vastaan retkeilyvälineitä vuokraavat esimerkiksi Liizi (Helsingissä, postitus myös muualle Suomeen) ja Hiking Travel (Tampere). Lisäksi yksityishenkilöt ympäri Suomea vuokraavat omia välineitään erilaisten nettisivujen kautta (vuokrauskeskus.fikuinoma.finettivuokraus.com).

Vuokravarusteet riittävät – paitsi ehkä talvella

Olen itse ihan kiusallisuuteen asti varusteurheilija, eli niin kutsuttu “kamarunkkari”, ja kaappini ovat täynnä retkeilyrompetta. Halusin kuitenkin kokeilla lainakamoissa retkeilyä, joten päätin lähteä yöretkelle ilman rakkaita varusteitani. Valitsin ajankohdan kelien mukaan, ja sattumalta retki osui Lainan päivälle. Kerta kaikkiaan tyydyttävä vahinko.

Laiskuuttani halusin saada kaikki välineet samasta paikasta, joten vuokrasin ne ulkoiluharrastusvälineitä myyvältä Varuste.netiltä vuokrauskeskus.fi:n kautta. Valikoima oli suppea mutta laadukas ja varaaminen helppoa. Valitsin trangian, neljän vuodenajan teltan (Fjällräven Akka 2), talvimakuualustan (Exped SynMat 7 L) ja rinkan (Savotta 825 -putkirinkka). Vuokraaminen vuorokaudeksi maksoi 44 euroa. Noudin varusteet retkipäivän aamuna Varuste.netin myymälästä Konalasta.

dsc00043-1

Ja kyllä, tästä puuttuu makuupussi. Jotenkin ajatus kiertomakuupussista ei houkutellut. Kysyin Varuste.netistä pussien pesukäytännöistä, ja selvisi, että makuupussin mukana tulee aina sisäpussi, joka pestään joka käytön jälkeen. Se lienee ihan fiksu käytäntö, sillä varsinkaan untuvapusseja ei kannata jatkuvasti pestä. Makuupusseja kuulemma myös vuokrataan paljon.

Siitä huolimatta en päässyt yli ennakkoluuloistani, vaan fuskasin pakkaamalla mukaan oman talvipussini. Otin myös oman ikivanhan otsalampun, sillä niitä ei saanut Varuste.netistä (muualta kyllä). Lisäksi pakkasin oman mukin, lusikkahaarukan ja muutaman euron puukon. En usko, että kenenkään retkelle lähteminen jää makuupussia lukuun ottamatta kiinni näiden tarvikkeiden puuttumisesta.

dsc00065-2

Matkalla metsään nappasin vielä autosta lampaantaljan. Se osoittautui korvaamattomaksi lämmikkeeksi makuupussin ja makuualustan välissä.

On kuitenkin saivartelua väittää, että nämä olivat kaikki käyttämäni omat varusteet. Lisäksi oli tietysti vaatteet. Niitä en löytänyt minkään vuokrapalvelun valikoimista. Toisten merinokalsarit eivät kyllä kauheasti houkuttelekaan, mutta ilman niitä en toisaalta lähtisi metsään ollenkaan. Tässä kohtaa joudunkin toteamaan, että vaikka kuinka yritin osoittaa retkelle lähtemisen olevan helppoa kenelle vaan, se ei oikein päde talvella.

Lämpimämpänä vuodenaikana ei kauheasti ole väliä, mitä päälleen pukee. Tavalliset verkkarit ja lenkkarit ajavat hyvin asiansa. Talvella vääränlaisissa vaatteissa retkeileminen saattaa kuitenkin olla jopa vaarallista. Enkä nyt tarkoita, ettei päiväretki pikkupakkasessa onnistuisi ihan hyvin kolmella college-kerroksella ja tuulihousuilla, mutta testiretkelläni lämpötila laski yöllä lähes -20 asteeseen, joten pirun kylmä olisi kyllä verkkareissa tullut. Tälläkin merino-fleece-untuva-kuori-setillä palelin hiukan.

dsc00101-1

Varusteiden kunto vaihtelee

Haluaisin sanoa, että vuokrakamat olivat priimassa kunnossa, mutta ne eivät olleet. Putkirinkan kanto-osa oli oudosti kiertynyt, eikä rinkka siksi asettunut keskelle selkää. Lisäksi sen kankaassa oli useita repeämiä, joista osa oli yritetty korjata ilmastointiteipillä. Yhden yön retken ilman pidempää siirtymistä rinkalla pärjäsi ongelmitta, mutta vaellukselle en olisi missään tapauksessa sillä lähtenyt.

20170208_102432

Trangia oli vähän rähjäinen, mutta ihan käyttökunnossa. Edellinen käyttäjä oli kuitenkin jättänyt polttoainetta sen polttimoon, mikä on mielestäni hieman hasardia. Ensinnäkin polttimo saattaa vuotaa kattilaan, jolloin seuraavan kokin keitokset ovat pilalla. Ja vaikka vuotoa ei tapahtuisi, seuraava pahaa aavistamaton käyttäjä saattaa avata polttimon korkin tajuamatta varoa polttoaineen läikkymistä. Mielestäni olisi siis kohteliasta polttaa omat löpöt loppuun.

Makuualusta sen sijaan oli laadukas ja aivan priimassa kunnossa – toisin kuin käyttäjän taidot. En ole koskaan nähnyt vastaavaa täyttösysteemiä! Sattumalta yöpaikalleni osui kolme makkaranpaistajaa, joista yksi osasi neuvoa minua makuualustan täytössä. Toki olisin voinut googlata ohjeet kännykällä, mutta aina ei ole kenttää tai akkua. Mitä tästä opimme? Tarkistakaa paitsi vuokravarusteiden kunto, myös niiden käyttöohjeet ennen retkelle lähtemistä!

exped-synmat
Kuva valmistajan verkkosivuilta

Päätin yöpaikalle saavuttuani jättää teltan pystyttämättä ja nukkua keittokatoksen pöydällä. Arvelin niin olevan lämpimämpää, sillä tuulta oli tuskin ollenkaan, pääsin nuotion loimuun ja lisäksi olin kauempana kylmästä maasta. Valinta oli lämpöä ajatellen luultavasti oikea, mutta tämän jutun kannalta teltan kunto olisi kannattanut tarkistaa. Harmittava moka.

Vuokraaminen kannattaa!

Vaikka Varuste.netin varusteet olivat osittain huonokuntoisia, tämä vannoutunut kamarunkkari antaa täyden suosituksen retkeilyvarusteiden vuokraamiselle ylipäänsä. Etsimiseen ja vertailuun kannattaa kuitenkin käyttää hieman aikaa, jotta runsaasta tarjonnasta löytää kaikkein parhaat – ja ehjät! – varusteet. Huippuvehkeitä on tarjolla vaikka kuinka paljon, katsokaa vaikka näitäkin telttoja.

Tämän totesin jo aiemmin, mutta sanon sen vielä uudestaan: varusteiden kunto ja käyttöohjeet kannattaa todellakin tarkistaa kotona. Jos makuualustassa on reikä, keitintä ei osaa käyttää tai teltasta puuttuu kaari, niin korvessa tulee kyllä äitiä ikävä.

Yksi näkökulma varusteiden vuokraamiseen on myös mahdollisuus kokeilla varustetta, jonka ostamista harkitsee. Minäkin valitsin rinkkavalikoimasta modernin kantolaitteen sijaan putkirinkan juuri siitä syystä. Harmi, ettei huonokuntoisesta rinkasta saanut oikeaa kokemusta tuotteesta.

Mainittakoon vielä tähän kiertotalousteemaan liittyen loistava käytettyjen retkeilyvarusteiden kierrätysryhmä Facebookissa. Se on kokemukseni mukaan erittäin aktiivinen ja toimiva. Kannattaa liittyä!

Lopuksi vielä Lainan päivän retki kuvina

dsc00108-1
IT-herrat erätiistaita viettämässä. Lupasin kirjoittaa, että kolmikkoon upposi 1,53 kiloa makkaraa. Makuualustan täyttämisen lisäksi opin muuten aivan huikean valaisuniksin: vesipullo taskulampun päällä. Miten en tiennyt tätä?!

 

 

dsc00155-1
No oli minulla taskumattikin mukana. Join jallua lämmikkeeksi ja korvasin sillä myös hammaspesun. Raikasta tuli.
dsc00168-1
Näyttää melkein samalta kuin matkailu- ja myyntikuvissa!
20170208_223636
Retkeilyrealismia osa 2: aamuinen hiusmuoti.
dsc00241-1
Haaveilin veret seisauttavasta auringonnoususta, mutta siltä osin jouduin pettymään. Puuro sentään oli hyvää.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: