Paavolan tammi parhaassa seurassa

Kuulin vasta aivan vähän aikaa sitten, että Lohjalla on joku puu, josta retkeilyskene on kohissut jo pari vuotta. Puuta kutsutaan Paavolan tammeksi, ja se tunnetaan Suomen kauneimpana puuna. Tsiljoonan puun maassa se on aika kova titteli.

Pidän puista, mutta vielä enemmän pidän koirista. Kaikkein eniten omastani, Maisasta. Maisa on sekarotuinen, mutta jos sekoituksella olisi nimi, se voisi olla retkeilyvarustetermein “kolmen vuodenajan koira”. Siksi, että olemattomalla maavaralla ja ilman alusvillaa 2,5 kiloinen koira on talviulkoilussa auttamatta häviäjä.

Ystävänpäivänä talvesta ei ollut tietoakaan, kun föhn-tuuli puhalsi Etelä-Suomeen uskomattoman kauniin ja lämpimän sään. Päätin lähteä katsastamaan Paavolan tammen Maisan kanssa, kun sillä kerrankin oli realistinen mahdollisuus pysyä hengissä ulkona helmikuussa. Ihmisen parhaana ystävänä koira on kiistatta myös kaikkein parasta ystävänpäiväseuraa.

Ajomatka Helsingistä kesti reilun tunnin, josta viimeinen vartti taittui Lohjansaaren upeissa maisemissa. Navigaattori toi meidät vanhan koulun parkkipaikalle. Siitä alkoi pieni mutta hyvin merkitty luontopolku kohti kuuluisaa puuvanhusta.

20170214_132113

 

Matkaa oli alle kilometri, joten saavuimme tammea ympäröivän aukion reunalle hetkessä. Ikivanha puu keskellä hiljaista metsää huokui rauhaa. Aurinko oli korkeimmillaan, ja valon säteet siivilöityivät tammea ympäröivän kuusikon läpi. Se sai puuvanhuksen käppyräisten oksien peittämän sammaleen hohtamaan. Mykistävän kaunista!

Sitten siihen valitettavaan tosiasiaan, ettei tunnelma tallentunut kameraani. Valo oli täydellinen, malli upea ja absoluuttisen paikoillaan (ainakin viimeiset 300 vuotta…), mutta valokuvat eivät vastaa sitä, mitä omaan mieleeni tallentui. Vaikka netti on pullollaan onnistuneempiakin yrityksiä vangita Paavolan tammen taika, suosittelen kaikille luonnonystäville lämpimästi pistäytymistä paikan päällä. Tunnelma täytyy kokea itse.

Tässä kuitenkin muutama kuva – vaikka sitten todisteeksi Maisterista talviretkellä.

20170214_120602

20170214_120224

20170214_123835

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: